Jałowcówka wytrawna Drukuj
Wtorek, 02 Styczeń 2007 20:50

Składniki:

  • pół szklanki mocno dojrzałych,
  • świeżych jagód jałowca,
  • po 2 szklanki wódki i spirytusu,
  • skórka z 5-6 cytryn,
  • mały kawałek świeżego imbiru,
  • jedna czwarta szklanki miodu (najlepiej wrzosowego).

 Umyte i osuszone jagody jałowca wrzucamy do słoja, wlewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zamykamy i potrząsamy słojem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 dni. Codziennie potrząsamy słojem. Po tym okresie przecedzamy zawartość słoja. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy wrzątkiem i bardzo ostrym nożem ścinamy żółtą skórkę (bez białego albedo spod skórki). Wrzucamy do wyparzonego słoja, dodajemy pół łyżeczki posiekanego imbiru, wlewamy miód i przecedzony zalew jałowcowy. Szczelnie zamykamy i ustawiamy w słonecznym miejscu na 2 tygodnie, potrząsając słojem codziennie. Gotową nalewkę filtrujemy przez gęste płótno (doskonałe są sączki do cedzenia mleka), Rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Im starsza tym lepsza. Doskonale komponuje się z potrawami z dziczyzny.

(wg Andrzeja Czaplińskiego)

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )